Herbatki ziołowe
We wtorek 28 listopada 2023 roku spotkaliśmy się przy jesienno – zimowych naparach herbacianych. Główną bohaterką była niedoceniona przyprawa o wielu prozdrowotnych właściwościach – k u r k u m a. My postanowiliśmy dodać ją do czarnej herbaty, która pod jej wpływem zmieniła kolor na żółty. Do naszych naparów (oprócz kurkumy) trafiły też inne prozdrowotne przyprawy, które warto spożywać
w czasie, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Były to: imbir, cynamon, kardamon
i goździki. Nie zapomnieliśmy też o lukrecji. Tym razem zamiast słodkich, miękkich gumisiów pojawiła się pod postacią małych, gorzkich cukierków. Wiemy jednak, że korzeń lukrecji jest bardzo pomocny
w walce z wirusami oraz radzi sobie też znakomicie z bólem gardła. Oprócz herbaty kurkumowej były do wyboru dwa rodzaje herbat zielonych, herbata z owoców granatu, herbata z owoców róży i herbatka zimowa. Tak jak i poprzednim razem towarzyszyły nam oprócz herbat słodkie i gęste syropy z granatów, morwy, oraz drzewka świętojańskiego. Dodatkowo próbowaliśmy pysznych, gotowanych jabłek
z naszego sadu, które po dodaniu kurkumy zamieniły się w złoty mus.