Gramy zmysłami
Kontynuując realizację Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego „Gramy zmysłami” uczniowie naszych szkół wykonali kolejne trzy zadania.
W miesiącu styczniu w ramach „akademii smaku”młodzież doskonaliła umiejętność rozpoznawania i nazywania smaków: gorzkiego, słodkiego, słonego i kwaśnego. Uczniowie przygotowali sałatkę owocową z orzechami. Było smacznie i kolorowo.
Podczas lutowego „brudnego zadania” palce i dłonie wychowanków posłużyły za narzędzia malarskie do wykonania plakatów walentynkowych a doświadczenie z wybuchającym wulkanem dostarczyło emocji zaskoczenia.
Zadanie marcowe związane było ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. Uczniowie wykonali „sensoryczne pisanki”-posiali rzeżuchę na styropianowym jajku, podlewali nasionka a gdy roślinki urosły-ozdobili elementami dekoracyjnymi. Część rzeżuchy młodzież wykorzystała do przygotowania zdrowego śniadania- warzywo to zawiera bowiem wiele składników mineralnych i witamin, a przede wszystkim przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed rozwojem chorób cywilizacyjnych oraz wpływają na spowolnienie procesów starzenia.